KAJ JE SOLASTNIŠTVO?

Veliko dobimo vprašanj, kaj je to solastništvo? Ali potem pes ni naš? Kako to vse skupaj poteka? Na spletu smo zasledili en super zapis ki opiše solastništvo.

Sami se solastništva velikokrat poslužujemo in kar nekaj naših samecev - plemenjakov je v solastništvo. Vsi živijo kraljevo življenje in zelo smo veseli, saj so tudi sami (so)lastniki uvideli kako je uživati v delu z psom in spoznali ter se naučili zelo veliko novih zadev. Hvala vsem solastnikom, ker nudijo našim psom maksimum in se držijo vseh dogovorov. 

Kaj točno pomeni, ko ti vzreditelj ponudi kužka v solastništvo?

Večina si predstavlja, da je pes, ki je v solastništvu kot otrok ločenih staršev, ki se seli od enega starša do drugega in je vsakodnevno oblegan s tisočemi telefonskimi klici. Ravno zarai take slike, se večine ne odloči a solastništvo, Zato bi radi predstavili, kaj pomeni solasništvo?

Kužka, ki ga vzamete v solastništvo, bo vedno živel z vami in ni nujno, da se bo njegov vsakdan kakorkoli razlikoval od življenja kateregagoli druega hišnega ljubljenčka. Poleg tega se bo vzreditelj potrudil, da iz legla izbere najbolj perspektivnega mladička, medtem ko je cena po kateri se kuža ponuja, bistveno ugodnejša od prodajne cene. Tisto kar se razlikuje med "navadnim" lastništvom in solastništvom je to, da imaste določene obevtnosti, da če se ustrezno razvijejo in ob predpostavki, da so vsi zdravstveni testi opravljeni z odliko, so samčki na voljo za paritev, medtem, ko pri psičkah to predstavlja 2 legli pod našo psarno. V nekaterih variantah to tudi predstavlja, da bo pes nekatere vikende preživel z nami na pasjih razstavah (solastnik/ca dobrodošel zraven, ni pa obvezno), ampak je to odvisno predvsem od prioritet vzreditelja in vaših interesov.

Solastništvo doprinese številne dobre stvari – tako za lastnika kot za vzreditelja, verjetno največ za psa:

  • najboljšega kužka iz legla dobite za veliko nižjo ceno
  • vzreditelj vzdržuje široko paleto plemenskih živali z razumnim številom psov v psarni
  • pes ima privilegirano obravnavo posameznika, namesto da živi v kletki in tekmuje s preostalim krdelom za lastnikov čas
  • po izpolnitvi pogodbene obveznosti je lastništvo v celoti preneseno na vas
  • če se izkaže, da pes ni primeren za vzrejo, se lastništvo prenese tudi na vas, vaše vzrejne obveznosti prenehajo in pes vse življenje živi v vlogi ljubljenega ljubljenčka, namesto kot »presežek« v psarna

Vedeti je treba, da je pri solastništvu vse odvisno od dogovora, v katerem so vaše želje vedno spoštovane! Število paritev, število razstav, cena psa, nastanitev samice med kotitvijo in leglom, stroški in prihodki od legla , vse to so postavke, ki jih skupaj načrtujemo in se odločimo pred selitvijo mladiča. v nov dom. Ko je dogovor dosežen, se ga odgovoren vzreditelj in lastnik vedno držita. 

Tekst povzet po avtorica besedila: Nina Zubrinic vir: www.smooth-collie.com